Zumbo’s Just Desserts

Als je Netflix hebt, heb je Zumbo’s Just Desserts misschien al eens voorbij zien komen. Adriano Zumbo is een Australische patissier. Hij wordt ook wel de desserttovenaar genoemd, en terecht! Hij kan echt de meest bijzondere, extravagante toetjes en taarten maken. Hij staat bekend om zijn soesjestoren en de V8 cake. In deze taart komen maar liefst 8 bereidingen van vanille voor, zoals vanilleganache en vanillemacarons. 

In Zumbo’s Just Desserts gaat Zumbo, zoals hij genoemd wordt, op zoek naar de nieuwe Willie Wonka. 12 dessertamateurs nemen het tegen elkaar op in een felle bakstrijd. De winnaar krijgt maar liefst 100.000 dollar! Het decor van de show heeft ook wat weg van de chocoladefabriek uit Sjakie en de chocoladefabriek. Je ziet echt alle kleuren van de regenboog, er staan grote smeltketels, er zijn wanden vol lolly’s en er is zelfs een lopende band met macarons.

Zumbo vormt samen met Rachel Khoo de jury in dit programma. Haar kun je onder andere kennen van de serie The Little Paris Kitchen, waarin ze in haar kleine keuken in Parijs kookt voor een paar gasten. Echt letterlijk voor maar een paar gasten, namelijk slechts 2 per avond. Dan is er nog Gigi Falanga die de deelnemers coacht en fungeert als timekeeper. Zij is ook patissier en heeft een eigen taartenwinkel.

In elke show zijn er 2 rondes: Sweet Sensations en de Zumbo Test. In Sweet Sensations moeten de deelnemers een spectaculair dessert maken. De 2 mensen die onderaan eindigen, moeten de Zumbo Test doen. Ze moeten een grandioos dessert van Zumbo zo goed mogelijk namaken. Dit zijn haast onmogelijke opdrachten omdat zijn werk meestal technisch heel gecompliceerd is. De verliezer van de 2e ronde moet naar huis.

In de 1e aflevering moeten de deelnemers in de ronde Sweet Sensations een dessert maken dat hun karakter weerspiegelt. De taart in de Zumbo Test moet letterlijk spiegelen. De 2 slechtste kandidaten moeten namelijk gebak maken met mirror glaze. Mirrorglazetaarten zijn super glanzend aan de buitenkant, je kunt jezelf er letterlijk in zien. Zumbo heeft een grote grijze mirror glaze taart gemaakt in een hele aparte vorm, een soort uitgerekt ei. De taart bestaat uit een krokante hazelnootbodem, een gel van mandarijn, een cremeux (zit tussen een mousse en pudding in) van yuzu (een citrusvrucht) en zoute karamel.

Je ziet het, dit is geen simpel gebakje. De 2 deelnemers die het in deze Zumbo Test tegen elkaar opnemen, bakken er dan ook niet veel van. Waar Zumbo’s taart super glimmend is en heel strak, is die van de amateurbakkers heel erg hobbelig en niet glanzend. De uiteindelijke afvaller krijgt dan ook maar een 3 van de jury.

Ik zal een klein beetje vertellen over de laatste aflevering, maar niet te veel, anders is het voor jou niet meer leuk om de show te kijken. In deze aflevering worden de rondes omgedraaid. De 2 kandidaten die het in de finale tegen elkaar opnemen, doen eerst de Zumbo Test. Ze moeten de Sugar & Spicetaart van Zumbo namaken. Dit is een prachtige, spierwitte taart met heel veel laagjes: een kruidige bodem, honingnougat, biscuit met bruine suiker en perencompote. De taart wordt bedekt met perenmousse. Bovenop komt een prachtige bloem en een vlinder van chocolade.

Dan volgt de ronde Sweet Sensations. De 2 deelnemers moeten een dessert maken, gebaseerd op hun favoriete sprookje. De een maakt een taart in het thema Sneeuwwitje en de ander kiest als sprookje Jaap en de bonenstaak. Ik kan je zeggen, beide taarten worden prachtig! Want al is het een zeer pittige finale, je merkt echt dat de finalisten een stuk beter zijn dan de afvallers.

Ik ga natuurlijk niet verklappen wie de winnaar is, daarvoor moet je echt zelf naar de show kijken. Geloof me, als je geïnteresseerd bent in taartkunst is het echt de moeite waard door de meeslepende opdrachten en de wonderlijke zoete sensaties. Mij liep het water echt elke keer in de mond.

Kun je de show niet kijken, maar wil je wel meer van Adriano Zumbo en zijn creaties weten, koop dan 1 van zijn bakboeken. Het leukste heet Adriano Zumbo’s fantastische keuken van ongekend zalige zoetigheden. En ik kan je vertellen dat er inderdaad ladingen van zalige zoetigheden in het boek staan. De soesjestoren en de V8 cake staan er ook in, dus je kunt ook zelf zijn beroemde recepten maken. Durf jij die uitdaging aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *