Werken met fondant of marsepein

Wil je graag eens een gedecoreerde taart of cupcake maken? Je kunt dan verschillende dingen doen: decoreren met botercrème, met fondant of met marsepein. In dit bericht gaan we wat dieper in op de laatste 2. Wat is nu precies het verschil tussen fondant en marsepein en hoe gebruik je het? Dat leg ik graag in dit artikel aan je uit.

Fondant

Zelf decoreer ik het liefste met fondant. Ik vind fondant lekkerder en fijner om mee te werken dan marsepein. Dit is echter heel persoonlijk. Anderen vinden juist marsepein beter te vormen en lekkerder smaken. Op de foto hierboven zie je fondantschildjes die ik lang geleden eens gemaakt heb voor op cupcakes.

Fondant bestaat voornamelijk uit suiker, water en soms olie. Het is een kneedbare suikerpasta. De kleur van fondant is wit. Als je gekleurde fondant wil, kun je de witte fondant zelf kleuren met kleurstoffen of je koopt fondant die al een kleurtje heeft. Het is te koop in tientallen kleuren. Je kneed eerst de fondant goed door, zodat het soepeler wordt. Daarna kun je er mee aan de slag. Je kunt het uitrollen om je taart mee te bekleden of je maakt er decoraties mee. Je kunt een 3d-figuurtje mee maken, zoals een hondje of je steekt de fondant uit met stekers. Zo krijg je heel makkelijk bloemetjes of letters van fondant. Het is wel aan te raden om de fondant die je over hebt goed in te pakken, anders droogt het uit. Let hier ook op met bekleden en boetseren. Ik pak elke keer een beetje fondant om te verwerken en de rest verpak ik in plastic.

mijn eerste taartje bekleed met fondant
Marsepein

Marsepein wordt gemaakt van suiker en amandelen. Het lijkt een klein beetje op amandelspijs. Volgens mij vind je marsepein heel lekker of juist helemaal niet. Ik behoor tot de laatste categorie. De kleur is meer crème/lichtbruin dan wit. Dit komt door de amandelen die er in zitten. Ook marsepein kun je kleuren. Omdat de marsepein niet wit is, worden de kleuren wat donkerder dan bij fondant. Marsepein is dus minder geschikt voor pastelkleuren. Marsepein kun je hetzelfde gebruiken als fondant: als taartbekleding of om er decoraties mee te maken. Doordat marsepein wat zachter blijft, kunnen wel je 3d-figuurtjes wat sneller inzakken. Het voordeel is wel dat het minder snel uitdroogt dan fondant. Wat heeft jouw voorkeur, fondant of marsepein?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *