Vlaflip voor Koningsdag

Vlaflip is echt een typisch Nederlands toetje. De traditionele vlaflip bestaat uit yoghurt, vanillevla en rode limonadesiroop. Het werd bedacht in 1963 door een mevrouw van wie de man bij Campina werkte. Met de vlaflip wilden ze het oubollige imago van vanillevla wat oppoetsen. Ik vind het nog steeds een ouderwets toetje, maar wel lekker. De limonadesiroop is echter wel heel erg zoet. Tijd dus voor een minder zoete versie en eentje speciaal voor Koningsdag. Door abrikozen op te koken met wat suiker, krijg je een heerlijke oranje compote. Die komt onderin het glas, dan de yoghurt en de vla en als laatste de chocoladevlokken. Wat mij betreft feestelijk genoeg. Fijne Koningsdag!

INGREDIËNTEN VLAFLIP

Voor 2 grote glazen

200 gram abrikozen, vers of uit de diepvries

2 tl suiker

1.5 dl yoghurt

1.5 dl vanillevla

chocoladevlokken

BEREIDING

Als je verse abrikozen gebruikt, was ze dan en verwijder de pit. Laat abrikozen uit de vriezer ontdooien. Snijd ze in kleine stukjes en doe ze samen met de suiker in een pan. Breng het fruit aan de kook en roer af en toe tot de suiker is opgelost. Laat de abrikozen dan 8-10 minuten zachtjes koken tot een compote. Als de abrikozencompote is afgekoeld, schep je laagjes compote, yoghurt en vla in een mooi glas. Garneer met chocoladevlokken.

vlaflip3
TIP

Als je liever een saus hebt dan een compote, doe dan een beetje water bij het fruit en pureer het met de staafmixer.

3 thoughts on “Vlaflip voor Koningsdag

 1. Funs

  Vlaflip, dat brengt mijn herinneringen terug naar 1968. Bij mijn peetoom Funs en tante Sorry, kreeg ik dat met feestdagen. Geweldig om weer te zien. In gedachte proef ik het al.

  # 27 april 2020 at 16:22 Reply
  • Kim

   Wat leuk om te horen! Ik wil het best eens voor je maken.

   # 27 april 2020 at 17:14 Reply
 2. Yoghurtflip met fruit en noten - MollyPollyCupcake

  […] Zin in een lekker en origineel toetje? Dan is deze yoghurtflip iets voor jou. Een gewone vlaflip is al lekker. Die maakte ik al eerder: https://www.mollypollycupcake.nl/vlaflip-voor-koningsdag/. […]

  # 14 september 2023 at 11:44 Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *