Op 6 januari is het Driekoningen, het einde van de kersttijd. Dat vind ik altijd erg jammer, Kerst is mijn lievelingsfeest. Vind jij het ook altijd zo erg om de kerstboom weg te moeten doen? Ik doe dat altijd zo laat mogelijk, dus ook echt pas op 6 januari (en soms stiekem nog een paar dagen later). Met Driekoningen is het traditie om een cake te bakken met een boon erin of een muntstukje. Wie de boon of het muntje vindt, mag die dag koning zijn en alles bepalen. Super leuk voor kinderen. De tulbandvorm die ik heb, is al bijna 50 jaar oud. Toen mijn moeder begon met sparen voor de uitzet was alles oranje, dus ook deze bakvorm. Het is er ook wel een beetje aan af te zien, maar voor een vorm van een halve eeuw oud vind ik dat ‘ie het nog goed doet.
Voor een tulband van 23 cm doorsnede, de mijne is 10 cm hoog
Voor ongeveer 25 plakjes
250 gram zachte roomboter
250 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
5 eieren
250 gram bloem
2 tl bakpoeder
15 gram cacao
een gedroogde boon of een klein muntje
Verwarm de oven op 160 graden. Vet de bakvorm in met boter. Doe een beetje bloem in de vorm en zorg ervoor dat de hele binnenkant met een laagje bloem bedekt wordt. Schud de overtollige bloem eruit. Dit is om de cake gemakkelijk uit de vorm te kunnen halen als hij gebakken is. Mix de boter met de suiker en de vanillesuiker tot een romig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe, mix tussendoor tot het ei is opgenomen. Doe de bloem en het bakpoeder erbij en mix tot het goed gemengd is.
Doe de helft van het beslag in de vorm en duw het muntje erin. Meng de cacao met de rest van het beslag en giet dit ook in de bakvorm. Bak de cake in 60 tot 75 minuten goudbruin. Als je een satéprikker in de cake steekt en hij kom er droog uit, weet je dat de cake gaar is. Stort de tulband op een rooster en laat afkoelen. Wie o wie vindt de boon/het muntje?
Ik heb een tweekleurentulband gemaakt, maar als je liever een gewone cake bakt, laat je de cacao gewoon weg.