Tony’s Chocolonely

Lange tijd heb ik gedacht dat de naam van dit chocolademerk Tony Chocolony was, maar het is toch echt Tony’s Chocolonely. Geen idee waarom ik dit telkens verkeerd las, maar ik hoor meer mensen het verkeerd zeggen. Gelukkig ben ik dus niet de enige. Tony’s is het eerste merk dat (zo goed als) slaafvrije chocolade maakt. En het is ook nog eens een heel creatief merk met overheerlijke chocolade. Reden te meer om eens aandacht te besteden aan Tony C!

Ken je het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde? Dat is hét programma dat onderzoekt of het klopt wat voedselproducenten ons voorhouden. Kloppen de claims en de reclames of juist helemaal niet? Het antwoord is helaas maar al te vaak dat wij als consument voor de gek worden gehouden. Het is een heel interessante show als je in eten geïnteresseerd bent.

Teun van de Keuken is een van de journalisten van dit programma. Hij las dat in West-Afrika, waar veel cacao vandaan komt, nog steeds veel (kind)slavernij voorkomt. Hier wilde hij echt wat aan doen, want het is echt afschuwelijk dat er nog steeds mensen uitgebuit worden voor onze chocola. Hieruit is Tony’s Chocolonely ontstaan, nu al weer zo’n 12 jaar geleden.

De eerste reep die op de markt kwam was melkchocola. Inmiddels zijn er heel wat smaken bij gekomen: puur en wit natuurlijk, maar bijvoorbeeld ook melk met karamel en zeezout, puur met pecan en kokos en wit met framboos en knettersuiker.

Ook heeft Tony’s een paar exclusieve repen. Deze kun je niet in de supermarkt kopen, maar wel bij Wereldwinkels, de Bijenkorf en Jamin. De exclusives zijn:

melk shortbread karamel

melk coffee crunch

wit straciatella

puur meringue kers

Deze laatste is mijn absolute favoriet. Pure chocolade vind ik sowieso het lekkerste en ik houd van het zoete van de meringue en het frisse van de kers. Van mij zou er zelfs nog wat meer van de heerlijke vulling in mogen.

Ook aan de feestdagen is gedacht. Tony’s Chocolonely heeft voor Pasen allerlei chocolade-eitjes en die zijn een stuk groter dan we gewend zijn. Hoe meer choocola hoe beter toch? Met Sinterklaas kun je alle letters van het alfabet in melk kopen en de letter S in onder andere puur pepernoot, wit marsepein en melk karamel zeezout. Voor Kerst is er een reep met glühweinsmaak. Ik ben dol op de pure reep met pepernoot, ik koop er altijd een stuk of 6. Een paar repen bewaar ik, zodat ik ook lang na Sinterklaas nog kan genieten van deze choco. Hoezo verslaafd? Alle smaken kun je ook online bestellen op https://tonyschocolonely.com.

De repen zijn niet netjes in blokjes verdeeld, maar in ongelijke stukken. Dit doet Tony’s bewust om aan te geven dat het in de wereld ook ongelijk verdeeld is. Er zit dus een mooie gedachte achter. Wil je iets goed doen voor de wereld én heerlijke chocolade eten, koop dan een lekkere reep van Tony’s Chocolonely en geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *