Tips voor de perfecte meringue

Zoals je in mijn vorige bericht hebt kunnen lezen, staat juni in het teken van meringue. Je hebt merengue en meringue. Merengue is een dans uit de Dominicaanse Republiek. En meringue is schuimgebak, gemaakt van eiwitten en suiker. Aan merengue waag ik me niet, maar wel aan meringue. En met plezier, want ik vind het heerlijk. Sommige mensen denken dat het bakken van dit eiwitschuim moeilijk is, maar dat valt reuze mee. Als je deze tips toepast, zullen ook jouw meringues voortaan perfect zijn.

De tips

1 Waar je goed op moet letten, is dat de kom waarin je het eiwit klopt en de kloppers van de mixer helemaal vetvrij zijn. Als het niet schoon is, krijg je de eiwitten niet stijf geklopt.

2 Daarom moet je er ook voor zorgen dat er bij het splitsen van de eieren geen spatje eigeel bij het eiwit komt. Om geen risico te lopen, kun je het beste de eieren eerst splitsen in een kommetje en dan de eiwitten bij de andere eiwitten doen.

3 Klop de eiwitten tot ze luchtig zijn en mix dan de suiker er met kleine beetjes tegelijk door, terwijl je goed door blijft kloppen. Dit duurt zeker 5 minuten. Het eiwit moet zo stijf worden dat je de kom omgekeerd boven je hoofd moet kunnen houden, zonder dat het schuim op je hoofd valt! Voeg dan de poedersuiker in delen toe en spatel het door het eiwit.

4 Het allerbelangrijkste is dat je het schuim lang en op een heel lage stand bakt. Dan kan het op een rustig tempo drogen. Zet je de oven te hoog, dan wordt de meringue te snel bruin van buiten. Bak de meringue op 80 graden en zeker 2 uur voor mooi droog schuim.

5 Ik vind meringue het lekkerste als het ook van binnen helemaal droog is. Hoe kun je daar voor zorgen? Door na de baktijd de oven uit te zetten en de ovendeur op een kiertje te zetten. Laat de meringue nog een paar uur in de oven staan en afkoelen.

Heb je al zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? Komende donderdag komt het recept voor meringues online en met deze tips weet ik zeker dat je meringues overheerlijk worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *