Speculaasjes horen natuurlijk bij Sinterklaas, maar ook de rest van het jaar zijn ze erg lekker. Die mooie, grote uit zo’n houten speculaasplank zie je niet meer zo veel. Meestal zijn de bakvormen kleiner. Zo krijgt de speculaas de grootte van andere koekjes. Heb jij net als ik geen speculaasplanken? Je kunt ook gewone koekjesuitstekers gebruiken. Ik heb gekozen voor deze stekers in de vorm van een cupcakeje. Ik vind ze vooral leuk vanwege het reliëf wat je ziet. Ik was een beetje bang dat dat zou vervagen tijdens het bakken, maar dat gebeurde gelukkig niet.
Voor ongeveer 25 koekjes
90 gram boter op kamertemperatuur
125 gram donkerbruine basterdsuiker
175 gram bloem
1 el melk
½ tl bakpoeder
een snufje zout
8 gram speculaaskruiden
Verwarm de oven voor op 150 graden. Mix de boter met de suiker zacht en romig. Doe de andere ingrediënten erbij en kneed het met je handen tot een soepel deeg. Maak er een bal van, duw die plat, pak het deeg in plastic folie en laat het minimaal 1 uur koelen in de koelkast. Rol het deeg uit en steek er koekjes uit. Leg die op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 12-15 minuten.
Je kunt de koekjes het beste even op de bakplaat laten liggen en niet meteen op een taartrooster leggen om af te koelen. Dit is omdat ze als ze net uit de oven zijn nog erg zacht zijn en dan breken ze sneller. Na een paar minuten zijn ze hard en kun je ze verder laten afkoelen op een rooster.