I love a good high tea! Ik vind niks leuker als een echte Engelse middag met sandwiches en wraps, een kopje soep en allerlei lekkere gebakjes. Maar niks zo fijn als je dan heerlijk verse scones op je bordje krijgt. Meestal worden ze geserveerd met jam en soms met lemon curd. Dat is een frisse spread gemaakt van citroenen. Het heeft wat weg van jam, maar er wordt ook boter in gebruikt en dat is bij jam natuurlijk niet zo.
Als je het echt Engels wil houden, koop je een potje clotted cream voor op de scones. Dat is room die veel dikker is dan slagroom. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet weg van ben. De clotted cream is ook nog eens heel duur. Ik doe dus gewoon alleen slagroom op de scones, maar als je de smaak en dikte van clotted cream wil benaderen, kun je ook half slagroom, half mascarpone gebruiken.
Met onderstaand recept maak je minstens zo lekkere scones als die je in een restaurant krijgt: mooi goudbruin en een beetje krokant van buiten en heerlijk zacht van binnen, getopt met een dikke laag room en jam, mjummie. England here we come!
Voor ongeveer 12 dikke scones
250 gram zelfrijzend bakmeel
2 tl bakpoeder
snufje zout
50 gram witte basterdsuiker
75 gram koude boter
1 ei
75 ml melk
200 ml slagroom
schepje suiker
jam naar keuze
eventueel lemon curd
Verwarm de oven voor op 195 graden hetelucht. Doe het meel met het bakpoeder, zout en suiker in een kom. Snijd de boter in kleine stukjes en doe het bij de rest. Kneed tot een kruimelig deeg. Klop het ei los met de melk. Houd 2 eetlepels achter.
Kneed de rest door het deeg. Rol het deeg 2 centimeter dik uit. Steek cirkels uit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de scones met het overgebleven eimengsel. Bak ze 10 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Klop de slagroom met wat suiker. Serveer de scones met de room, jam en lemon curd.
Het deeg kan ingepakt in plastic folie een dag in de koelkast bewaard worden. Zet het wel op tijd uit de dag erna, dan kun je het deeg makkelijker nog even door kneden.