Retro decoratieboek Sierlijk Smullen

Vandaag wil ik je iets heel leuks laten zien, namelijk een heel oud decoratieboek dat Sierlijk Smullen heet. Het is uit 1986 en het is grappig om te zien hoeveel er sinds die jaren veranderd is op decoratiegebied. Ik heb vroeger verschillende dingen uit dit boek gemaakt en ook nu kijk ik er af en toe nog eens in als ik in een nostalgische bui ben. Ik heb zelfs nog een paar foto’s van wat ik destijds uit dit boek maakte.

De ondertitel van Sierlijk Smullen is ‘garneren en dekoreren (toen nog met een k geschreven in plaats van met een c) van eten, hapjes en ander lekkers’. Zo geschreven lijkt het net alsof hapjes en ander lekkers niet ook gewoon eten is.

Zoals je op de voorkant kunt zien, komen er in het boek vooral zoete decoraties voorbij. Gelukkig maar, want die vind ik het allerleukste. De uitgeholde meloen op de cover vind ik nog steeds erg mooi, vooral het graveerwerk in de schil. Ik heb me daar nooit aan durven wagen, ik denk dat het mij niet lukt zonder veel bloedvergieten.

benodigdheden sierlijk smullen

Op de eerste pagina’s staat, net als in moderne bakboeken, welke materialen en gereedschappen je nodig hebt. Dit zijn veelal de spullen die we ook nu nog gebruiken, zoals uitstekers en kleurstoffen.

Verderop komen allerlei spuittechnieken aan bod, om mooie sierranden en bloemetjes te kunnen spuiten van icing. Dit wordt tegenwoordig ook nog veel gedaan.

Het boek besteedt ook aandacht aan fruit en wat je daar allemaal mee kan. En dat is best veel: een poppetje met een lijfje van sinaasappel, een hoofdje van appel en haren van kersen, kleine fruitbeestjes van aardbei, kers en rode bes, fruitbootjes en een fruitauto. Ik denk dat moderne jonge kinderen hier ook nog steeds enthousiast van worden.

sierlijk smullen collage

Ook staan er een paar voorbeelden in het boek van wat je kunt doen met suikerklontjes. Ik denk niet dat er nog iemand is die dit soort dingen maakt, maar het is wel leuk om naar te kijken. En wie weet, misschien wil je het toch eens uitproberen. Als je een jaren-80-feestje houdt bijvoorbeeld.

Als je niet veel tijd hebt, kun je ook de ‘plakjes uitsteek-insteek-cake’ maken met de kids. Wil je precies weten hoe dat moet? Lees dan mijn blog van 30 januari over bakken met kinderen voor de uitleg.

Dan komen we bij de paasdecoraties aan. Ik heb ooit eens uit dit boek deze kuikentjes gemaakt van meringue (eiwitschuim). Ik vind ze nog steeds schattig. Ook de broodfiguurtjes heb ik lang geleden gemaakt. Echt leuk om terug te zien. De onderste foto van de collage hieronder is van mijn creatie.

sierlijk smullen collage

Ook aan sinterklaas wordt aandacht besteed. Ik was als jong meisje helemaal weg van de stoomboot en pieten van meringue. Ik meen ze zelfs ooit gemaakt te hebben, maar daar heb ik helaas geen foto van. De chocoladeletter versieren is nog steeds hartstikke leuk om te doen. Ik heb het ook gedaan, maar het is wel iets moderner geworden dan de versie uit het boek. De bovenste foto links hieronder is het voorbeeld, de onderste foto links is hoe ik de letters gedecoreerd heb.

En dan de laatste feestdag, Kerst. In het boek staan allerlei koekjes en schuimpjes voor in de kerstboom. Ziet er hartstikke leuk uit toch op bovenstaande foto?

Ben je in een retro-mood en wil je het boek kopen? Via Marktplaats en Bol.com kun je het tweedehands nog vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *