Vandaag een artikel over pannenkoeken en hoe je die nu het beste kunt bakken. Ik ben dol op pannenkoeken, vooral omdat je er echt alle kanten mee op kunt. Hartig, zoet, dik, dun, en elk beleg is mogelijk. Mijn moeder maakt altijd dikke appelpannenkoeken. Ik zelf maak het liefst dunne pannenkoeken. In de zomer met verse aardbeien en poedersuiker, mmm!
Waaom nou precies vandaag een blog over hierover? Morgen, 19 maart, is het Nationale Pannenkoekdag. Leerlingen van wel 1500 scholen bakken deze dag pannenkoeken voor ouderen. En ze bakken flink, vorig jaar maar liefst 162.500 pannenkoeken! En waarom? Om alle opa’s en oma’s eens in het zonnetje te zetten. En die vinden het vast maar wat fijn om zo verwend te worden. Wat een leuk initiatief.
Als je zin hebt in een lekkere pannenkoek, kun je 2 dingen doen. Je gaat uiteten of je maakt de pannenkoeken zelf. Een tijdje geleden zijn we in een pannenkoekenrestaurant geweest. Je weet wel, zo’n knus restaurant met kneuterige kanten gordijntjes en lampenkapjes. Ik had uiteraard een zoete pannenkoek, met appel, ananas, kersen en bessen. Hij staat op de kaart als snoeperspannenkoek en die naam was heel toepasselijk, ik heb gesmuld. Mam had een pannenkoek met rendang (Indisch stoofvlees) en pap had er een met wildragout. Die waren ook allebei heel smakelijk. Wil je ook eens naar dit pannenkoekenrestaurant gaan? Kijk dan op https://www.pannenkoekhuis-apeldoorn.nl/ voor alle informatie.
Zelf pannenkoeken bakken is zeker net zo leuk als een pannenkoek in een restaurant eten. Hoe kun je nou de perfecte pannenkoeken bakken? Hier volgen wat tips.
1 Je kunt pannenkoeken bakken in een speciale pannenkoekenpan, maar echt nodig is dat niet. Het gaat prima in een koekenpan met dikke bodem.
2 Laat het beslag even rusten. Hier worden je pannenkoeken echt lekkerder van.
3 Je hoeft geen mixer te gebruiken. Doe je dat wel dan worden je pannenkoeken snel taai. Gebruik een garde om zo veel mogelijk lucht in het beslag te kloppen. Klop ook niet te lang, anders worden de pannenkoeken alsnog taai.
4 Als je de eieren en de melk hebt geklopt, voeg je de bloem beetje bij beetje toe. Roer elke keer goed. Zo voorkom je klonters.
5 Vaak brandt de eerste pannenkoek aan. Dit kun je voorkomen door de pan goed warm te laten worden. Als het beslag in de pan zit, zet je het vuur half hoog. Anders verbrandt de buitenkant van de pannenkoek, terwijl de binnenkant nog rauw is.
Met deze tips gaan jouw pannenkoeken voortaan zeker lukken. Succes met experimenteren. En als je nog een lekker recept van pannenkoeken zoekt, kijk dan eens hier: https://www.mollypollycupcake.nl/pannenkoeken-met-appel-cookies-en-hazelnootsiroop/. Zie de foto bovenin het bericht. En wellicht vind je dit recept misschien ook de moeite waard: https://www.mollypollycupcake.nl/pannenkoeken-met-banaan-chocosaus-en-kokos/. Deze pannenkoek staat op de onderste foto.