Lief spookje voor Halloween

Overmorgen is het Halloween. Dit feest is overgewaaid uit Amerika en Engeland en wordt hier ook steeds populairder. Op 31 oktober gaan kinderen als het donker is verkleed langs de deuren voor snoep, het zogenaamde trick or treat. Het liefst zijn ze verkleed als iets griezeligs als een spook of een heks.

Het leek me leuk om jullie een spooktaart te laten zien uit een heel oud kookboek dat Het Verjaardagstaartenboek heet. Dit boek is uit 1989, toen was ik zelf nog maar 8! Ik heb deze taart als kind gemaakt en ik heb er zowaar nog een foto van. Ik geef je uiteraard ook het recept. Als je gecharmeerd bent van het spookje, kun je zelf aan de slag. Het is heel gemakkelijk te maken. De basis is cake en daarop komt eiwitglazuur. Laat je het me weten als je dit schattige spookje gemaakt hebt?

INGREDIËNTEN SPOOKJE

Voor een bakvorm van 28 bij 18 cm

cake

125 gram zachte boter

100 gram witte basterdsuiker

1 zakje vanillesuiker

2 eieren

170 gram zelfrijzend bakmeel

5 el melk

eiwitglazuur

250 gram suiker

120 gram water

3 eiwitten

Verder nog nodig

2 eierschalen

2 rode ronde snoepjes

7 groene of blauwe smalle snoepjes

BEREIDING CAKE

Klop de boter met de suiker en vanillesuiker luchtig. Voeg een voor een de eieren toe en mix goed. Doe dan het meel erbij en mix tot het meel is opgenomen en je een mooi beslag hebt. Vet je bakvorm in met boter en bestuif deze met bloem Schep het beslag in de vorm en bak de cake 25-30 minuten in op 190 graden voorverwarmde oven.

BEREIDING EIWITGLAZUUR

Doe het water en de suiker in een steelpan en zet die op het vuur. Roer tot de suiker is opgelost. Breng het aan de kook. Laat het 4-5 minuten koken zonder te roeren. Als je een suikerthermometer hebt, moet deze 115 graden aangeven als je hem in de siroop doet. Heb je geen thermometer, dan kun je een beetje suikerstroop in koud water doen. Als je er met je vingers een toffee-achtig balletje van kunt vormen, is de siroop goed. Klop de eiwitten met de mixer tot ze helemaal stijf zijn. Giet in een dun straaltje de suikersiroop erbij. Blijf kloppen tot de suiker helemaal opgelost is en je glanzende pieken glazuur krijgt.

BEREIDING SPOOKJE

Snijd 2 hoeken rond af, zoals op de foto. Leg ze aan weerskanten van de cake, zodat ze opgeheven armen vormen. Bedek alles met het eiwitglazuur en laat dit met pieken rechtop staan. Vorm de ogen van de eierschalen en de rode snoepjes. Maak de mond van de smalle snoepjes.

TIP

Je kunt de cake het beste 1 of 2 dagen van te voren maken. Te verse cake kruimelt sneller als je hem wil snijden. Zorg dat het suikerstroopje niet verkleurt tijdens het koken, want dan wordt hij te heet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *