Kerstkoekjes met jam

Morgen is het Kerst! Daar kijk ik altijd naar uit. Ik vind het echt een gezellige tijd, met kaarsjes, versiering, een mooie kerstboom en veel lekker eten natuurlijk. Wil je nog wat bakken voor Kerst, dan zijn deze jamkoekjes misschien wel een goed idee.

Je maakt een soort sandwich van koekjes. Uit het bovenste koekje steek je een vormpje uit. Dan bestrijk je het onderste koekje met jam. Als je dan het tweede koekje erop legt, krijg je een leuk effect. Het contrast tussen de jam en het koekje wordt nog groter als je zoals ik de koekjes nog bestuift met poedersuiker. Ik heb niet aangegeven hoeveel koekjes je uitgestoken krijgt, omdat sommige uitstekers heel groot zijn en andere heel klein. Ik wens je een heerlijke, gezellige en lekkere Kerst toe!

jamkoekjes voor kerst
INGREDIËNTEN JAMKOEKJES

65 gram boter

100 gram suiker

1 zakje vanillesuiker

1 ei

150 gram bloem

¼ tl bakpoeder

snufje zout

jam naar keuze

poedersuiker

koekje uitgestoken met rendiervormpje
BEREIDING

Klop de boter met de suikers zacht en romig. Klop het ei los in een glaasje. Doe de helft bij het botermengsel, de andere helft wordt niet gebruikt. Mix tot het ei is opgenomen. Doe dan de bloem, het bakpoeder en het zout erbij en meng tot je een mooi deeg hebt. Wellicht kan je mixer dit niet helemaal aan, kneed het deeg dan met de hand. Maak er een bal van, duw die iets plat en leg het minstens 1 uur afgedekt in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Rol het deeg uit tot ongeveer 3 millimeter. Steek koekjes uit het deeg. Zorg voor een even aantal per uitsteker. Steek een vormpje uit de helft van de koekjes. Leg alles op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de koekjes in 12 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en laat ze even hard worden op de plaat. Daarna kun je ze laten afkoelen op een rooster. Als ze zijn afgekoeld, strijk je wat jam op de hele koekjes. De koekjes met een vormpje eruit bestrooi je met poedersuiker. Leg ze dan op de hele koekjes, geniet er even van hoe mooi ze zijn en eet ze dan lekker op!

TIP

Je kunt elke jam gebruiken. Ik koos voor aardbeienjam uit de winkel en voor aardbeien-rabarberjam die mijn moeder heeft gemaakt. Die was iets zuurder dan de gekochte en dat vond ik persoonlijk lekkerder bij de zoetheid van de koekjes.

koekjes met jam in kerstthema
Tekst Zoete groetjes. Kim,

One thought on “Kerstkoekjes met jam

  1. Kerstkoekjes - MollyPollyCupcake

    […] Ze zijn van het zelfde deeg gemaakt als de jamkoekjes die ik eerder op mijn blog had laten zien: https://www.mollypollycupcake.nl/kerstkoekjes-met-jam/. De helft heb ik donker gemaakt met cacao. Dat ziet er mooi uit, maar het is ook nog eens lekker om […]

    # 15 december 2022 at 11:19 Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *