Interview met mijn moeder

Vandaag kun je een interview met mijn moeder Annie lezen. Van haar en mijn oma heb ik de liefde voor bakken geërfd. Helaas leeft mijn oma al lang niet meer, maar zij kon echt goed bakken. Mam kan het ook stukken beter dan ik, bij mij mislukt er toch meer… Ze zijn beiden echt mijn voorbeeld met bakken.

Vroeger was er weinig geld, zeker in een groot gezin als dat van oma. Er werd dus niks verspild en alles was vrij basic, maar oma wist altijd iets lekkers te maken. Denk hierbij aan fruitvlaai, appelbeignets en wafels. Heel vroeger, toen ze nog geen oven hadden, brachten ze het vlaaiendeeg en het fruit naar de bakker die de vlaai dan bakte. Daarna konden mam en oma de vlaai weer ophalen. Later kregen ze een gasoven, dus vanaf toen konden ze zelf bakken.

Ik herinner me de heerlijke appelbeignets die mijn oma altijd maakte op oudjaarsavond. Gelukkig heeft mam die traditie overgenomen en krijg ik de beignets nog steeds op 31 december. En uiteraard bakte oma voor nieuwjaarsdag een megalading wafels. Mam en ik bakken ook nog steeds wafels, maar niet meer op nieuwjaarsdag. Nieuwsgierig geworden naar het interview? Lees dan snel verder. Je leest dan ook meteen hoe inmaken van fruit in zijn werk gaat.

Hoe ging bakken toen je jong was?

Annie: ‘We hadden een ouderwets gasfornuis met gasoven waarbij de branders rechts en links in de oven zaten. Er werd alleen maar gebakken met verjaardagen en feestdagen. We waren met 9 personen, dus er was vaak een verjaardag. Hierbij snoepten we veel. 10 vlaaien waren meestal te weinig. Van kleins af aan heb ik meegeholpen. Deeg kneden vond mam zwaar, dus dat deden we om de beurt. Cakebeslag kloppen deden we met de garde, want er was nog geen mixer. En het leukste aan helpen was uiteraard de kom uitlikken!’

Wat vond oma het leukste om te bakken?

‘Schuimpjes met kersen en slagroom, vlaaien met zelf ingemaakt fruit, cakes en hartjeswafels op het fornuis waren de favorieten.’

Wat vind jij het leukste om te doen?

‘Een nieuw recept van internet uitproberen vind ik altijd leuk. Alleen is het dan altijd afwachten of het goed lukt, maar dat is ook het leuke ervan.’

Oma maakte vroeger veel groente en fruit in en jij doet dat ook nog steeds. Vertel er eens wat over.

‘Inmaken deden we vroeger in de weckketel, maar tegenwoordig doen we dat in glazen potjes. Je moet de potjes en deksels goed schoonmaken en naspoelen met heet water. Het fruit maak je schoon en kook je op met suiker. Daarna kun je het in de potjes gieten. Deksel erop en dan het potje op zijn kop zetten tot het fruit afgekoeld is. Nu is het fruit heel lang houdbaar. Ik maak graag rabarber en abrikozen in.

Van bijna al het fruit kun je jam maken. Je kunt je eigen draai er aan geven door er bijvoorbeeld limoen, citroen of kaneel bij te doen. Ik maak de jam altijd met geleisuiker 3 op 1, 3 delen fruit en 1 deel suiker. Deze suiker haal ik speciaal in Duitsland. Hierdoor is de jam veel minder zoet. Maak al het fruit schoon en kook het met de suiker. Als de gewenste dikte bereikt is, vul je de potjes, draait de deksels erop en zet ze op de kop op een theedoek tot ze goed afgekoeld zijn. Leuk etiket erop en je kunt de jam zeker een jaar bewaren. De lekkerste jam vind ik pruimenjam met kaneel en dan het liefst van de Reine Victoriapruim.

Je kunt ook stoofperen inmaken, maar dat gebeurt niet met geleisuiker. Je schilt de stoofperen en haalt het klokkenhuis eruit. Zet ze op het vuur met water, een scheutje witte azijn, suiker en stroop. Dit laat je heel lang zachtjes koken tot de peren donkerrood zijn. Daarna vul je de heet uitgespoelde potjes met peren en sap. Je doet het deksel erop en zet de potjes op de kop weg tot ze afgekoeld zijn. Stoofpeertjes vind ik van wat ik inmaak het lekkerste.’

Wat staat er nog op je wensenlijstje om te bakken?

‘Ik heb nog verschillende recepten die ik een keer wil maken, maar een advocaattaart staat bovenaan mijn lijstje. Deze is erg bewerkelijk, dus ik moet er veel tijd voor hebben.’

Liever hartig of zoet?

‘Zoet is toch wel heeeeeeeeel lekker.’

Liever voorgerecht of toetje?

‘Ik heb liever zoet dan een voorgerecht.’

Wat vind je niet lekker?

‘Bossche bollen vind ik niet lekker. Ik houd niet van deeg met alleen maar slagroom, ik heb altijd graag wat fruit erin. Dat vind ik ook zo jammer bij Christoffeltaart, die zou frisser smaken als er ook kersen in zouden zitten. O ja en rijstevlaai vind ik ook echt niet lekker, ondanks dat ik een Limburgse ben.’

Heb je baktips voor de lezers en mij?

‘Mijn baktips zijn: geduldig zijn, de ingrediënten goed afwegen en onthouden dat wij geen professionals zijn.’

Wat is het fijnste product om mee te werken?

‘Lemon curd vind ik geweldig. Je kunt het door slagroom doen, maar ook in beslag voor cupcakes. De smaak van de curd is dan wat milder. Als je echt de citroenkick wil hebben, kun je het ook puur op gebak smeren.’

Waar koop je het lekkerste gebak?

‘Het lekkerste gebak koop je toch echt bij een goede banketbakker. Wij zijn laatst in Deventer geweest en daar hebben we zalig gebak gegeten bij Banketbakkerij Lentelink; een chocolademoussetaartje en een gebakje met passiefruit. Maar voor minder geld kun je bij de Jumbo ook wel eens wat lekkers krijgen, ik vind hun mokkastammetje erg lekker.’

Je bent alweer aangekomen bij het einde van het interview. Hopelijk vond je het leuk om te lezen!

13 thoughts on “Interview met mijn moeder

 1. Funs

  Geweldig leuk en mooi interview met mijn zus, jouw moeder. Brengt voor mij weer vele oude herinneringen terug. Dank jullie.

  Het zou overigens fijn zijn als men lid kan worden van je blog, zodat de bezoeker bericht krijgt in zijn of haar mailbox, op het moment dat jij iets nieuws plaats.

  # 7 maart 2020 at 07:40 Reply
  • kim janssen

   Wat een leuk berichtje. Ik ben blij dat het herinneringen terugbracht. Ik vond het zelf ook heel leuk om te horen hoe het bakken vroeger ging.

   # 7 maart 2020 at 09:08 Reply
 2. Eef Lemmens

  Hoi Kim,

  Fantastisch geschreven ook bij mij komen ook veel herinneringen naar boven van omaatje 😘

  # 7 maart 2020 at 10:43 Reply
  • Kim

   Dank je wel Eef! Oma was de beste!

   # 7 maart 2020 at 11:18 Reply
 3. Tillie Schulpen

  Leuk interview, jullie praten met passie over eten. Proberen nieuwe recepten uit, geweldig.

  # 8 maart 2020 at 11:24 Reply
  • Kim

   Dank je wel Tillie, fijn dat je het leuk vond om te lezen!

   # 8 maart 2020 at 13:58 Reply
 4. Marlies

  Heel leuk om te lezen .en inderdaad komen de herinneringen terug .doe de groetjes aan mam .ik hoop dat we meer te lezen krijgen

  # 9 maart 2020 at 18:09 Reply
  • Kim

   Groetjes terug van mam! Ik plaats elke donderdag een nieuw bericht. Ik hoop dat er wat leuks voor je bij zit.

   # 9 maart 2020 at 20:36 Reply
 5. Richard Schuivens

  Hoi Kim. Heel lang geleden ik schat een jaartje of 15-16 dat ik je eens gezien heb met Funs. Geweldig leuk om te zien dat je zo creatief bent. Als ze smaken zoals ze uit zien zit het zeker goed.
  👍🍀

  # 9 maart 2020 at 19:44 Reply
  • Kim

   Hoi Richard,

   Leuk dat je mijn site hebt gevonden. Het zal zeker 15 jaar geleden zijn dat we elkaar hebben gezien. Dank je wel voor de complimenten!

   Groetjes, Kim

   # 9 maart 2020 at 20:39 Reply
   • Richard Schuivens

    Ik ga zeker wat recepten proeven. Ik krijg al honger bij het lezen hahaha.

    # 9 maart 2020 at 23:27 Reply
    • kim janssen

     Dat is leuk om te horen! Laat maar weten als je iets gemaakt hebt.

     # 10 maart 2020 at 07:11 Reply
 6. Abrikozen in Amaretto - MollyPollyCupcake

  […] lekkers. Als je het leuk vindt om er meer over te lezen, verwijs ik je graag naar dit blogbericht: https://www.mollypollycupcake.nl/interview-met-mijn-moeder/. Zelf heb ik een heel leuk boek over inmaken, waaruit me abrikozen ingelegd in Amaretto het […]

  # 9 september 2021 at 11:45 Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *