Ik ben echt gek op gevulde speculaas. Alleen daarom vind ik Sinterklaas al een leuk feest! Ik lust zelfs de hele goedkope, waarbij de spijs niet van amandelen wordt gemaakt, maar van bonen. De duurdere uit de winkel smaken echter natuurlijk nog beter. Je proeft echt het verschil doordat die spijs wel van amandelen is gemaakt.
Maar het aller-, allerlekkerst vind ik de gevulde speculaas die we zelf maken. Het lijkt bijna iets anders dan de speculaas uit de winkel. Houd jij ook van gevulde speculaas? Dan zou ik het echt eens zelf maken. Het is wat meer werk dan bijvoorbeeld koekjes bakken, maar het is echt goed te doen.
Deeg
500 gram bloem
2 tl bakpoeder
250 gram bruine basterdsuiker
mespunt zout
2 el speculaaskruiden
4 el melk
2 el citroensap
250 gram roomboter
50 gram garneeramandelen
Amandelspijs
1 eierdooier
2 el melk
1 pakje amandelspijs
1 tl citroenrasp
Doe de bloem, het bakpoeder, de basterdsuiker, het zout en de speculaaskruiden in een kom. Maak in het midden een kuiltje en doe hierin de melk en het citroensap. Voeg de boter toe en kneed tot een samenhangend deeg. Dek de kom af en koel het deeg minstens een uur in de koelkast.
Klop de eierdooier los met de melk. Kneed de amandelspijs met de citroenrasp en de helft van het ei-melkmengsel tot een stevige pasta.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het speculaasdeeg in twee stukken. Rol beide stukken na elkaar tussen twee vellen bakpapier uit tot lappen van 3 millimeter dik. Doe dit ook met de amandelspijs. Leg een deegplak op de bakplaat, daarop de amandelspijs en daarop weer de andere deegplak. Snijd eventueel de randjes bij. Bestrijk de bovenkant met de rest van het losgeklopte ei en versier het met amandelen. Bak de speculaas 45 minuten in de oven.
Je kunt het deeg ook een nacht in de koelkast leggen. Dan trekken de smaken nog beter in. Ik maak hem graag in mijn harten bakvorm, maar je kan de speculaas ook prima op de bakplaat maken.