Donaugolven

Heb je al eens gehoord van Donaugolven? Op internet kun je er niks over vinden. Dat komt omdat het een Duits recept is. Daar heet het Donauwellen en ik ben zo vrij geweest er een Nederlandse vertaling van te maken. Ik heb dit recept van mijn tante uit Duitsland. We maken het echt al jaren en vriendinnen vragen me ook af en toe om dit gebak te maken. Een favoriet dus! Het wordt op de bakplaat gebakken, dus je kunt er lekker veel stukken van snijden. Je kunt de Donaugolven ook in Duitse supermarkten vinden, meestal in de diepvries, maar zelf gemaakt is toch echt het lekkerst. Gezond is dit gebak natuurlijk niet met alle boter, maar in Duitsland weten ze wel wat lekker is!

donaugolven op een bordje
INGREDIËNTEN DONAUGOLVEN

Voor ongeveer 20 stukken

250 gram zachte Blue Band

200 gram suiker

6 eieren

350 gram bloem plus een beetje om te bestuiven

½ zakje bakpoeder

15 gram cacao

1 groot glas kersen op sap

1 pakje vanillepudding

0.5 liter melk

250 gram zachte roomboter

200 gram pure chocolade

BEREIDING

Klop de boter met de suiker romig en voeg dan de eieren een voor een toe. Doe daarna het meel en het bakpoeder erbij en mix kort tot alles gemengd is. Vet een bakplaat in met boter en bestuif hem met bloem. Strijk de helft van het beslag uit op de bakplaat. Meng de andere helft met de cacao en smeer dit over het gewone beslag. Verdeel hierover de goed uitgelekte kersen. Bak de Donaugolven in een op 160 graden voorverwarmde oven, gedurende 30-35 minuten. Laat het daarna afkoelen op de plaat.

Doe de inhoud van het pakje pudding samen met de melk in een pan. Breng dit aan de kook en blijf steeds goed roeren. Laat 2 minuten doorkoken, terwijl je roert. Zet hierna de pan in een bak met koud water, zodat de pudding sneller afkoelt. Blijf ook nu af en toe roeren om een vel op de pudding te voorkomen. Klop de roomboter romig. Als de pudding is afgekoeld, doe je deze bij de boter. Roer weer goed. Smeer de crème over de afgekoelde koek. Smelt de chocolade au bain-marie en verdeel dit over de crème. Zet in de koelkast om hard te worden. Daarna kun je stukjes van de Donaugolven snijden. Ik snijd zelf altijd eerst de randjes eraf, zodat je mooiere stukjes krijgt.

TIP

Je kunt een pakje chocoglazuur kopen, maar dan krijg je niet de lekkere smaak van echte chocola. Je kunt dit gebak goed invriezen. Als je het verpakt in aluminiumfolie, kun je het 2 maanden in de vriezer bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *