Ik bak eigenlijk niet zo vaak een cake. Ik vind ze soms wat saai en standaard. Maar nu heb ik een heerlijke cake gemaakt die ik zeker vaker ga bakken, namelijk deze citroencake met blauwe bessen, Het is de ultieme zomerse verwennerij. Hij smaakt lekker fris door de citroen en is fruitig door de blauwe bessen. Het zoetje komt van het glazuur, al proef je daar natuurlijk ook nog wat van de citroen.
Ik vond het leuk om de cake eens in een andere vorm te bakken dan de cakevorm en tulbandvorm. Ik koos voor de rechthoekige, wat plattere brownievorm. In het Engels wordt het dan een sheetcake genoemd, hier zouden we het plaatcake noemen.
Voor een brownievorm van 30 cm bij 20 cm
200 gram boter op kamertemperatuur
200 gram suiker
4 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
2 citroenen
300 gram blauwe bessen
75 gram poedersuiker
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de vorm met bakpapier. Mix de boter met de suiker tot een luchtig geheel. Voeg de eieren een voor een toe en daarna het bakmeel en de bakpoeder. Meng kort tot een egaal beslag. Rasp de schil van de citroenen en pers ze uit. Voeg de helft van het sap en de rasp samen met 250 gram van de blauwe bessen toe en spatel dit voorzichtig door het beslag.
Schep het beslag in de bakvorm en bak de cake in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake heel even afkoelen en stort hem dan op het taartrooster. Als de cake helemaal afgekoeld is, meng je de rest van het citroensap en de citroenrasp met de poedersuiker tot een dik glazuur. Schenk dit over de cake en garneer de cake met de overgebleven bessen.
Niet schrikken van de korte baktijd ten opzichte van een cake gebakken in een gewone cakevorm. De cake hoeft maar 25 minuten in de oven, omdat hij zo plat is.