Christmas crinkle cookies

Deze chocolade kerstkoekjes heten crinkle cookies, omdat ze tijdens het bakken van glad naar gekreukeld gaan, de bovenkant wordt een soort kraterlandschap. Je kunt ze voor het bakken in poedersuiker dopen en dan zie je de crinkles nog beter, maar voor Kerst vond ik het leuker om er confetti sprinkles op te doen. Deze koop je bij taartenwinkels en geven de koekjes een feestelijke touch.

INGREDIËNTEN CRINKLE COOKIES

Voor 24 koekjes

180 gram pure chocola

115 gram boter op kamertemperatuur

50 gram suiker

110 gram lichtbruine basterdsuiker

1 ei

paar druppels vanille-extract

125 gram bloem

20 gram cacao

snufje zout

5 gram bakpoeder

sprinkles kerstconfetti

chocolade kerstkoekjes
BEREIDING

Verwarm de oven voor op 170 graden. Smelt de chocolade au bain-marie. Mix de boter met de suikers romig en luchtig. Voeg dan de gesmolten chocola toe en meng dit kort door de boter met de suiker. Roer het ei en de vanille erdoor. Daarna doe je de bloem, cacao, het zout en het bakpoeder erbij en mix je tot alles gemengd is.

Soms adviseren medebloggers dat je het deeg het beste een dag kunt laten koelen in de koelkast, om een zo groot mogelijk kreukeleffect te krijgen. Maar mijn ervaring is dat het deeg dan echt keihard wordt. Zelfs met 2 uur koelen gebeurt dit al. Mijn advies is om het deeg in folie in te pakken en het een half uurtje in de koelkast te leggen. Dan kun je makkelijk een hoopje deeg pakken met een lepel. Vorm hier 24 bolletjes van.

Doe de sprinkles in een kommetje en rol de koekbolletjes hier door. Je mag best hard duwen om zoveel mogelijk sprinkles op het deeg te krijgen. Leg de koekjes op ruime afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat, ze zetten enorm uit. Bak ze ongeveer 10 minuten. Haal de koekjes uit de oven en laat ze heel even hard worden op de bakplaat. Leg ze daarna op een rooster om verder af te koelen.

kersykoekjes op een rooster
TIP

Geen idee waarom je minder van deze koekjes zou willen maken, maar stel je wil dat graag, dan kun je makkelijk de ingrediënten door de helft doen. Klop het ei dan eerst even en schenk dan de helft bij het deeg. Als je wel 24 koekjes wil maken, heb je 2 bakplaten nodig of kun je de koekjes in 2 keer bakken.

Tekst Zoete groetjes. Kim,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *