Baktechnieken deel 1

Heb je soms ook vraagtekens bij een recept, omdat je niet weet wat precies bedoeld wordt met sommige baktechnieken? Wat is bijvoorbeeld chocola au bain-marie smelten of wat is blind bakken? In dit artikel zet ik 3 begrippen voor je op een rijtje. Zo kun je vol zelfvertrouwen aan de slag. Over 2 weken leg ik nog meer baktechnieken uit. Als je nog vragen hebt, hoor ik het heel graag. Veel plezier met bakken!

Au bain-marie

Een product als chocolade verbrandt snel als je de pan direct op het vuur zet om de choco te smelten. Om dit te voorkomen kun je chocola beter au bain-marie smelten. Dit betekent in een badje met water. Vul een iets grotere pan dan de pan waarin de chocola zit met een laagje water en breng dat aan de kook. Als het kookt, zet je het vuur zacht en zet je de pan waar de chocolade in zit in de grotere pan. Zorg dat de bodem het water niet raakt. De chocola smelt nu langzamer en kan bijna niet meer verbranden, handig toch! Au bain-marie wordt ook gebruikt in sommige baksels met eieren. Het is dan belangrijk dat je de eieren heel langzaam kunt verwarmen, want anders krijg je roerei en dat wil je niet. Boven dit blogbericht zie je een foto van au bain-marie chocolade smelten.

au bain-marie chocolade smelten
chocolade au bain-marie smelten
Blind bakken

Soms wordt in een recept aangegeven dat je de bodem van een taart eerst blind moet bakken. Dit betekent dat je de bodem eerst een minuut of 10 bakt en dan pas de vulling erin doet. Zo blijft bijvoorbeeld je bladerdeeg veel knapperiger. Bekleed de taartvorm met het deeg en prik er gaatjes in. Om te voorkomen dat de bodem te zeer omhoog komt in de oven, leg je eerst een bakpapiertje op en dan doe je er blindbakvulling op, zoals gedroogde bonen of ongekookte rijst. Nadat de bodem voorgebakken is, verwijder je deze blindbakvulling en het bakpapier. Nu kun je de taartvulling op de bodem schenken en de taart afbakken.

Je kunt overigens ook bakknikkers kopen bij de bakwinkel, ze worden ook wel keramische bakbonen genoemd. Die vind ik zelf fijner dan bonen. De bonen en rijst kun je ook vaker gebruiken dan 1 keer, maar ze gaan op een gegeven moment wel een beetje stinken. O ja, als je bonen of rijst gebruikt, kun je ze daarna niet meer eten. Je kunt ze wel nog heel wat keren gebruiken als je weer zin hebt in een knapperige bladerdeegtaart.

keramische bakbonen
keramische bakbonen
Eieren splitsen

Meestal gebruik je het hele ei in gebak, maar soms heb je alleen de eierdooier nodig, bijvoorbeeld in sommige chocolademousse. Andere keren gebruik je alleen het eiwit, zoals wanneer je meringue maakt. Dan is het zelfs heel belangrijk dat er geen spatje dooier bijkomt, want dan krijg je het eiwit niet meer stijfgeklopt. Hoe splits je nu een ei? Ik ken 2 technieken.

1 Tik het ei voorzichtig op de rand van de kom. Breek het ei open en schenk de dooier van de ene halve eierschaal in de andere, zonder hem kapot te maken. Laat het wit in de kom lopen en doe de dooier in een glas.

2 Bij mij wil techniek 1 nog wel eens mislukken, dus ik gebruik een eierscheider. Deze heb je in plastic en in roestvrij staal. Beide zijn prima. Zet de eierscheider op een glas. Tik het ei ook nu weer op de rand van een kom. Breek het ei open en laat de dooier in het ronde cupje van de scheider vallen en het eiwit in het glas.

close-up van ei dat gesplitst wordt
eieren splitsen met een eierscheider
tekst Liefs, Kim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *