Bakken met een lichamelijke beperking

Zoals jullie misschien weten, is mijn gezondheid helaas niet al te best. Ik heb best wat lichamelijke beperkingen en weinig energie. Bakken is mijn grootste hobby, maar dat moet ik dus goed doseren. Ik kan niet lang staan, niet lang zitten, niet tillen en als ik bijvoorbeeld slagroom klop, heb ik al een trillende arm, omdat ik weinig kracht heb. Ik kan je natuurlijk alleen vertellen waar ik tegenaan loop, dus ik pretendeer zeker niet alles te weten over beperkingen. Ik kan je wel wat tips geven over hoe je het beste en het snelste kunt bakken. Misschien heb jij ook een handicap of beperking en heb je wat aan de tips. Maar ook als je gezond bent, maar tijd wil besparen of trucjes leren, kun je wat hebben aan dit blogbericht.

Mixer

Ik ben al jaren verliefd op de enige, echte mixer: de KitchenAid. Alleen gaat die er nooit komen, want dat ding is loeizwaar (en megaduur). Een gewone mixer is veel lichter, maar aan een losse handmixer heb ik ook niks. Slagroom kloppen gaat nog net, maar zwaarder beslag mixen zoals voor cake is te zwaar. Of als ik bijvoorbeeld een biscuit wil bakken: op zich heel luchtig beslag, maar dat moet zeker 10 minuten gemixt worden, dus dan is een losse mixer ook geen optie voor mij. Daarom ben ik zo blij met mijn handmixer en de bijbehorende standaard. Je kunt de beslagkom in de standaard zetten, de mixer op de standaard en dan doet de mixer fijn al het werk. Ook handig: je kunt dan alvast met iets anders beginnen. Of even uitrusten natuurlijk.

mixer met standaard
Keukenmachine

Een keukenmachine kan je veel werk uit handen nemen, zodat je minder moe bent of misschien zelfs wat minder pijn hebt na het bakken. Hij kan voor je snijden, hakken, raspen, mengen en mixen. Wat wil je nog meer? Ik heb zelf geen keukenmachine, omdat ik hem niet getild krijg (de gemiddelde keukenmachine weegt 12 kilo), ik gek word van de herrie dat het ding produceert en omdat ik het gedoe vind om alle onderdelen af te wassen. Mijn moeder heeft er wel 1 dus als we kneeddeeg maken, kunnen we haar machine gebruiken en krijgen we geen last van onze handen van het kneden.

Oven

Ik heb jaren lang een combimagnetron gehad in mijn oude keuken. Die stond op de koelkast, waardoor ik eigenlijk te hoog moest reiken om eraan te komen. Een gewone oven was echter ook geen optie, omdat die weer veel te laag is. Gelukkig is in de nieuwe keuken de oven ingebouwd op een voor mij perfecte hoogte. Niet te hoog en niet te laag. Ik kom nu zo makkelijk aan mijn baksels, dat is echt heerlijk!

mijn keuken met op hoogte ingebouwde oven
Noten en pitten roosteren

Natuurlijk smaken noten en pitten die je in de pan roostert lekkerder. Toch kies ik er voor om ze niet te roosteren, simpelweg om tijd te besparen en korter te hoeven staan. Voor mij weegt dat beetje minder smaak niet op tegen minder moe zijn.

Deeg of taart invriezen

Soms is het handig om in 1 keer een grote portie deeg te maken en een deel daarvan in te vriezen. Dit kan prima met koekjesdeeg. Of je nou een grote portie of een kleine maakt, maakt voor het werk wat je eraan hebt niet uit. Maar zo hoef je maar 1 keer de inspanning te leveren. Als je zin hebt, kun je ook meerdere taartbodems, cakes of cupcakes bakken en een deel ervan na het bakken invriezen. Als je de volgende keer zin hebt in iets lekkers, kun je meteen genieten.

Bakken in delen

Je kunt ook handelingen opdelen, zodat je er tussen genoeg tijd hebt om bij te komen. Zo zet ik vaak de avond voor ik ga bakken alles klaar: bloem, suiker, eieren, bakmeel, etc. Als ik dan nog puf heb, weeg ik ook al alles af. De dag erna maak ik het deeg of beslag en bak ik de taart of de cake. Soms wil je natuurlijk mooie decoraties op je gebak maken. Dat doe ik op de dag zelf, maar dan rust ik eerst een paar uur. Soms decoreer ik het gebak pas de dag erna. Dat kan prima, zeker als je het de dag na het bakken opeet, het is dan nog hartstikke vers. Zo hoef je op de bakdag niks meer te doen en kun je de dag erna vol energie aan de slag. Sommige decoraties, zoals fondantbloemetjes kun je ook al dagen eerder maken.

Krukje

Ik vind staan altijd heel vermoeiend, dus ik doe zo veel mogelijk zittend. Een krukje is dan ideaal: licht, neemt weinig ruimte in en is makkelijk te verplaatsen. Een kruk op wielen is nog beter: dan kun je gewoon lekker blijven zitten en toch de hele keuken doorsjezen!

Mijn vriendin Roos heeft met me meegedacht over dit artikel en nuttige tips gegeven. Hopelijk heb je er wat aan en als je aanvullingen hebt, laat het vooral weten!

tekst Liefs, Kim

6 thoughts on “Bakken met een lichamelijke beperking

 1. Roosmarie

  Leuk artikel en super leuk hartje at the top xxx

  # 19 februari 2021 at 20:43 Reply
  • Kim

   Thanks! Jij nog bedankt voor al je hulp! X

   # 19 februari 2021 at 20:57 Reply
 2. Annie

  Goed artikel. Heel herkenbaar en duidelijk met goede tips

  # 20 februari 2021 at 13:55 Reply
  • Kim

   Dank je wel mam! X

   # 20 februari 2021 at 15:18 Reply
 3. Funs

  Fijn artikel. Al eens gedacht aan een trippelstoel? Die is voor mij persoonlijk DE UITKOMST IN DE KEUKEN. Verstelbaar in hoogte,wielen en niet onbelangrijk…. remmen op de wielen. Via ziektekostenverzekering?
  Een grijptangetje voor als er iets op de grond valt.?

  # 22 februari 2021 at 10:07 Reply
  • Kim

   Dank je wel Funs, dat zijn heel goede aanvullingen! Wat fijn dat de trippelstoel zo’n uitkomst voor je is!

   # 22 februari 2021 at 12:26 Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *