Appel-bramen plaatkoek

Heel langzaam gaan we weer op de herfst aan. Ik ben echt een zomermens en van mij mag het elke dag 25 graden zijn of zelfs 30 graden. Alleen wat betreft eten vind ik de herfst wel leuk. We kunnen nog een beetje genieten van het laatste zomerfruit, maar we kunnen ook al heerlijk verwarmend gebak maken met appels of peren. Vandaag een echt herfstrecept.

Van mijn lieve vriendin Edmée krijg ik elk jaar appels uit haar eigen tuin. Om de een of andere reden smaken groente en fruit uit eigen tuin altijd veel lekkerder dan uit de winkel. Deze appels dus zeker ook. Dit jaar heb ik deze plaatkoek met bramen ermee gemaakt. Ideaal voor als je wat meer gasten krijgt, want je kunt er zeker 16 stukjes van snijden. Het is wat meer werk, maar het is echt de moeite waard: een lekkere deegbodem, heerlijke friszuur fruit en krokante kruimeltjes.

INGREDIËNTEN APPEL-BRAMENPLAATKOEK

Voor 16 stukjes

Bodem

150 gram ijskoude roomboter

300 gram bloem

110 gram suiker

1 ei

1 tl vanille-extract

Fruit

500 gram bramen uit de diepvries

3 appels

2 limoenen

40 gram suiker

2 el custard

Kruimels

125 gram hazelnoten

100 gram ijskoude roomboter

75 gram bloem

80 gram lichtbruine basterdsuiker

BEREIDING BODEM

Doe de boter, bloem en suiker in de keukenmachine en pulseer tot je een kruimelig mengsel hebt. Als je geen keukenmachine hebt, kun je het deeg ook met de hand kneden. Klop het ei los en meng het met het vanille-extract door het kruimelmengsel. Vorm een deegbal, verpak het in plastic folie en laat het 20 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit en leg het op de bakplaat. Bak de bodem 20 minuten in de oven. Haal hem eruit en laat een beetje afkoelen.

BEREIDING FRUIT

Laat de bramen ontdooien en vang het sap op. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Pers de limoenen uit en doe dit bij het bramensap, samen met de suiker. Breng het sap aan de kook en bind het met custard tot een zeer dikke gelei. Goed blijven roeren, anders krijg je klontjes. Laat even koken en doe dan de appels en de bramen erbij. Meng goed.

BEREIDING KRUIMELS

Hak de hazelnoten grof. Meng de boter met de bloem, basterdsuiker en de nootjes en kneed snel tot je een kruimelig mengsel hebt. Verdeel het appel-bramenmengsel over de deegbodem. Bestrooi met de kruimeltjes en bak nog eens 20-25 minuten.

TIP

Het is belangrijk dat het deeg niet te warm wordt. Snijd daarom de boter in kleine blokjes, dan krijg je het deeg sneller en beter gemengd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *