Abrikozen in Amaretto

Toen mijn ouders jong waren, was inmaken heel vanzelfsprekend en nodig. Er waren immers beperkte mogelijkheden om eten te bewaren. Mijn moeder heeft hele verhalen over hoe het vroeger in zijn werk ging. En ook nu inmaken niet meer noodzakelijk is, maakt ze nog heel veel in, zoals rabarber, jams in allerlei smaken en stoofperen. En ik mag gelukkig mee genieten van al dat lekkers. Als je het leuk vindt om er meer over te lezen, verwijs ik je graag naar dit blogbericht: https://www.mollypollycupcake.nl/interview-met-mijn-moeder/. Zelf heb ik een heel leuk boek over inmaken, waaruit me abrikozen ingelegd in Amaretto het lekkerste leek. Dus ook ik heb me eens aan inmaken gewaagd en gelukkig is het echt heel lekker geworden.

INGRËDIENTEN ABRIKOZEN IN AMARETTO

Voor 4 jampotjes

800 gram abrikozen

1 vanillestokje

500 ml water

400 gram suiker

2 dl Amaretto

collage abrikozen in Amaretto, stap 1: ontpitte abrikoosjes, stap 2: abrikoosjes met vanille en water in de pan, stap 3: de gekookte gramboosjes met het kookboek waar het recept in staat
BEREIDING

Snijd de abrikozen door en haal de pit eruit. Snijd het vanillestokje open en schraap de vanille eruit. Doe het water met de helft van de suiker en het schraapsel van het vanillestokje en het vanillestokje zelf in een pan en verwarm het mengsel al roerend op laag vuur totdat de suiker is opgelost. Laat het dan nog 5 minuten zachtjes koken. Doe de abrikozen bij de siroop en breng het weer zachtjes aan de kook. Laat de abrikozen 5 minuten koken. Zijn ze eerder zacht, haal ze dan wat eerder van het vuur, want je wil dat de helften heel blijven.

Haal de abrikozen uit  de pan en laat ze in een vergiet uitlekken. Doe de rest van de suiker bij de siroop. Breng weer aan de kook en laat het zachtjes koken, tot de siroop een beetje is ingedikt. Verwijder het vanillestokje en voeg de Amaretto toe. Was intussen de jampotjes af met heel heet water. Leg de abrikozen in de nog warme potten en schenk de siroop erover tot het potje vol is. Draai de deksel erop en zet de potjes op de kop tot de abrikozen zijn afgekoeld.

4 glaasjes abrikozen in Amaretto ingemaakt
TIP

Je kunt de abrikoosjes al na een paar dagen eten, maar als je iets langer wacht, wordt de smaak nog sterker. Je kunt de abrikozen zeker een jaar bewaren, maar dat is voor mij nou ook weer te veel gevraagd;-).

tekst Liefs, Kim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *